Zwart en wit

Geschreven door Robert Jan Heyning op 2020-07-15

In een artikel over Kleur, werd heel terloops vermeld (want algemeen bekend), dat zwart en wit geen kleuren zijn.

Kortom zwart en wit zijn benamingen voor iets wat niet bestaat.

Zwart ontstaat als er geen licht is of als er geen licht wordt gereflecteerd. Wit daarentegen, weerkaatst op een diffuse manier bijna alle licht. Zwart en wit zijn achromatisch, in tegenstelling tot alle andere, 'echte' kleuren, die bont worden genoemd.

Aldus Wikipedia.

Niet-bestaande kleuren die niettemin gelden als elkaars tegendeel.

Er zijn mensen van een niet-bestaande kleur die andere mensen veroordelen om hún niet-bestaande kleur. Het slaat nergens op, maar daar staat racisme nu eenmaal om bekend.

Foto's: zwart/wit foto's kunnen veel kleurrijker zijn en meer diepte hebben dan kleurenfoto's.

Jin en Yang, de twee sierlijke helften die samen een cirkel vormen als symbool voor de universele energie Qi, zijn zwart en wit.

Taal en betekenis. Veel taalwetenschappers schrijven er boeken en dissertaties over en sommige worden letterlijk knettergek. Ik snap dat wel.

De taalfilosoof Ludwig Wittgenstein schreef in zijn Filosofische Onderzoekingen: 'Iets wat niet benoemd is, bestaat niet'. Maar iets wat wél benoemd is maar níet bestaat, kan dus kennelijk échte gevolgen hebben die net zo tegengesteld zijn als het niet-bestaande zwart en wit.

Je moet er niet te lang over nadenken.

Het gekke van ons vak is dat we namen moeten geven aan iets wat strikt genomen nog niet bestaat.

En is de naam eenmaal bekend, dan zegt de opdrachtgever blij: wat we hebben bedacht is benoemd, dus nu bestaat het echt.

The Nameworks / Robert Jan Heyning